Diş Beyazlatma
Ankara Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma uygulaması, kişilerin dişlerini estetik nedenlerle 4-5 ton beyazlatmak istemesi nedeniyle yapılan bir işlemdir. Uygulama, kahve, sigara gibi nedenlerle beyazlığını kaybetmiş dişler üzerine uygulanmaktadır. Uygulama kapsamında dişlerin renk tonlarında açılma görülür. Ofis ortamında ya da evde yapılacak işlemlerde diş beyazlatma uygulaması yapılabilir.
Diş Beyazlatma Kimlere Yapılabilir?
Diş beyazlatma yapılabilecek kişiler, dişlerde uygulama sonrası sorun yaşamayacak her bireydir. Her yaştan insan diş beyazlatma uygulaması yapabilir. Bunun yanında ağızda ilerlemiş çürük ya da diş eti hastalığı bulunan kişiler, önce hekimleri ile işlemi yaptırmak istediklerini paylaşmalıdır. İşlem için kişilerin gebe ya da emziren anne olmaması gerekir. Bu kişilerde uygulamanın yaptırılması önerilmez.
Diş beyazlatma işleminde ani kanamalar görülebilir. Dişlere yapılan müdahale nedeniyle gerilen diş etleri kanama yapabilir. Genellikle basit düzeyde kalan bu kanamalar, kan pıhtılaşması sorunu olan kişilerde problemlere yol açabilir. Bu nedenle şeker hastalığı ya da kan pıhtılaşmasında sorun gülen hastalıklara sahip insanların işlemi yaptırması tavsiye edilmez. Ayrıca çocukların büyüme ve gelişme dönemini tamamlamaması durumunda uygulamayı yaptırmamaları gerekir. Kişinin diş minesinde güçsüzlük, fazla aşınma gibi durumların görülmesi de işlemin yapılmasında engel teşkil eder.
Diş Beyazlatmaya Neden İhtiyaç Duyulur?
Diş beyazlatma yapılmasının nedeni, kişilerin daha estetik bir gülüşe ve diş görünümüne sahip olma istekleridir. Sigara, kahve ya da bakımsızlık nedeniyle renk değiştiren dişler, zaman içinde çürümeye ve ağrıya daha müsait hale gelir. Bunun yanında uzun süreli antibiyotik kullanımı da dişlerde renk değişimlerine neden olmaktadır. Bu durumlarda diş beyazlatma işlemi uygulanır.
Diş Beyazlatma Çeşitleri Nelerdir?
Diş beyazlatmanın türleri şu şekildedir:
- Ofis ortamında yapılan diş beyazlatma işleminde, kişilere beyazlatıcı jel uygulaması yapılır. Uygulamanın ardından ışın verilerek diş renginde açılma elde edilir. Kısa sürede sonuç veren en hızlı ve güvenilir diş beyazlatma işlemidir.
- Ev ortamında yapılan diş beyazlatma işleminde kişinin jel içerikli bir diş kalıbını bir günde 4-8 saat dişinde tutması istenir. Bu şekilde belirtilen zaman diliminde her gün evde uygulamanın yapılması, diş renklerinde açılma sağlar.
Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Var Mıdır?
Diş beyazlatma işleminin yan etkileri kişilere göre baş gösterir. Uygulama sırasında kişi küçük bir hassasiyet hissi duyabilir. Ancak uygulama içerisinde his uzun süre varlığını devam ettirirse, uygulama durdurulmalıdır. Hassasiyet hissi 24 saat içinde geçmezse hekime başvurulmalıdır. Bu durumda hekim, hassasiyet azaltıcı kremler verecektir. Bu kremlerin kullanımı ile hissin önüne geçebilir.Bunun dışında uygulama invaziv değildir. Cerrahi hiçbir yanı yoktur. Bu nedenle dişlerde yapısal değişikliklere neden olmaz. Diş beyazlatma işleminin etkisi 6 ay ile 2 yıl arasında sürer. Ancak işlem etkisi ile beyazlayan dişlerin beyazlığını kaybetmemesi için düzenli fırçalamak ve flor uygulaması yaparak dişleri güçlendirmek gerekir.
Dişlerin Beyazlığını Kaybetme Sebebi Nedir?
Dişlerin beyazlığını kaybetme nedenlerinden başlıca olanlar şöyledir:
- Çocukluk döneminde diş oluşumunda yapısal bozuklukların meydana gelmesi ile beraber dişler beyazlıklarını kaybedebilmektedir.
- Anne karnında olunan dönemde veya bebeklik döneminde; bazı antibiyotiklere yoğun olarak maruz kalınması halinde, dişler beyazlığını kaybedebilmektedir.
- Günlük yaşam içerisinde tüketilen bazı yiyecekler ve içecekler, dişlerin renginin değişmesine neden olabilmektedir. Bunlar ise; çay, kahve, sigara gibi boyayıcı madde içeren yiyecek ve içeceklerdir.
- İçme suyundaki flor miktarı, dişlerin renginin değişiklik gösterebilmesinin nedenleri arasında yer almaktadır.
Diş Beyazlatma İhtiyacı Duyulan Dişlerdeki Renk Değişimleri Nelerdir?
Dişlerdeki renk değişimleri şu şekildedir:
- İç renklenme adı verilen renk değişimleri; dişin fırçalanması ile giderilememektedir. Lekeler, dişin içerisine nüfuz etmiş durumda olmaktadır. İç renklenmeler genellikle dişlerin oluşumu sırasında yapısal bozuklukların meydana gelmesi ile olmaktadır. Diş beyazlatma işlemi, iç renklenme problemi olan kişilere yaptırıldığında; başarılı sonuç alınmaktadır.
- Dış renklenmeler, dişin dış yüzeyinde oluşan lekelere bağlı olmaktadır. Diş yüzeyine yapışan gıdalara bağlı renklenmeler olduğu için kişinin beslenmesine göre oluşabilmektedir. Diş taşı temizliği yaptırıldığında; dış renklenmeleri giderebilmek mümkündür.
En Uygun Diş Beyazlatma Yöntemi Nasıl Seçilir?
Diş beyazlatma yöntemi seçimi yapılabilmesi için kişinin mutlaka bir diş hekimine muayene olması gerekmektedir. Diş yapısına, diş beyazlatma işleminden almak istediği sonuca göre bir yöntem belirlenmektedir. Beyaza yakın bir renge sahip dişleri olanlar; dişlerinin sadece birkaç ton açılmasını istiyor iseler, bu durumda lazer tipi veya ev tipi diş beyazlatma işlemi uygulayabilmektedirler. Ancak tüketilen besinlerden dolayı dişlerinin rengi değişmiş olanlar; kombine beyazlatma yöntemini uygulamalılardır. En etkili olabilecek ve verim sağlanabilecek yöntem, ev ve ofis tipi beyazlatmanın bir arada yapıldığı kombine beyazlamadır.
Biyolojik Diş Beyazlatma Yöntemi Nedir?
Biyolojik diş beyazlatma; hem dişlerin beyazlamasının sağlanması hem de diş minesinin onarılması için uygulanan bir yöntemdir. Beyazlatma işlemi yapılırken sağlıklı doku takviyesi yapıldığı için dişin yüzeyinde bulunan ve gözle görülemeyen mikro çatlaklar, gözenekler, bozulmalar giderilmektedir. Nano hidroksiapatit isimli diş minesi kristallerini içeren bir jel ile biyolojik diş beyazlatma işlemi yapılmaktadır.
Diş Beyazlatma İşlemi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş beyazlatma için önemli noktalara bakıldığında; kişinin yeme ve içme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekmektedir. Çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvıları tüketmemeye özen göstermelidir. Ayrıca buna ek olarak tütün mamullerinden de uzak durmalıdır. Aksi takdirde, yaptırdığı diş beyazlatma işlemi ters reaksiyon gösterebilmektedir ve dişler renklenebilmektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Diş beyazlatma süresi, kişiden kişiye göre değişmektedir. Ancak ortalama 2-3 hafta içerisinde dişlerde istenen beyazlamanın yakalanabilmesi mümkündür. Dişlerdeki sarılaşmanın grileşmeden daha fazla olması; diş beyazlatma işleminin süresini kısalttığı gibi, etkisini arttırmaktadır. Özellikle antibiyotikler kaynaklı olan grileşmelerin beyazlatılması daha zor olmaktadır. Birkaç haftadan daha uzun süre gerektirebilmektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Güvenli Midir?
Diş beyazlatmanın güvenilirliğine bakıldığında; bu konu ile ilgili birçok araştırma ve mikroskobik çalışma yapılmıştır. Bunlara göre ise; beyazlatma işleminde kullanılan solüsyonun %10’luk bir oranda olması halinde, kişi herhangi bir zarar görmemektedir. Dilerin yapısında olumsuz anlamda bir değişikliğe sebep olmadığı gibi, kalıcı bir hasar da vermemektedir. Farklı konsantrasyonlarda kullanılan ilaçlar ile de dişler beyazlatılabilmektedir. Ancak kullanım şekli ve miktarı ile ilgili gerekli bilgiyi diş hekimi kişiye özel olarak vermektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi İle Herkeste Aynı Sonuç Alınır Mı?
Diş beyazlatmanın sonucu, kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Tedaviye başlanmadan önceki dişin rengine, dişin yapısına bağlı olarak kişinin tedaviye verdiği sonuç da değişiklik göstermektedir. Ayrıca doktora ve doktorun izlediği sürece göre de alınan sonuç farklılık gösterebilmektedir.
Diş Beyazlatma İşleminin Etkisi Kalıcı Hale Getirilebilir Mi?
Diş beyazlatmanın kalıcı olması için diş beyazlatma işleminin belirli periyotlarda tekrarlanması gerekmektedir. Beyazlama işlemi, hastanın dişlerine gösterdiği özene göre farklı sürelerde etkisini kaybetmektedir. Ancak 4 veya 6 aylık periyotlarda, 1 veya 2 seans yapılarak diş beyazlatma işlemi desteklenebilmektedir. Bu şekilde diş beyazlatma kalıcı olabilmektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Bir İhtiyaç Mıdır?
Diş beyazlatmanın gerekliliğine bakıldığında; dişin renginin orijinal rengine göre birkaç ton daha açılması işlemi hem kozmetik nedenlerle hem de ihtiyaç kaynaklı olarak yapılabilmektedir. Estetik kaygı sebebi ile diş beyazlatma işlemini yaptıranlar bulunduğu gibi, diş yapısından kaynaklanan renk bozukluklarını düzelttirmek için de yaptıranlar bulunmaktadır. Aşırı flora maruz kalma, antibiyotik kullanımı gibi nedenlerden dolayı dişlerinde renk değişimi olanların diş beyazlatma işlemi yaptırmaları bir ihtiyaçtır.
Leave a Reply