Ortodonti
Ortodonti
Diş Teli Fiyatları
Ortodontinin anlamı diş teli tedavisi olarak da bilinir. Dişlerde meydana gelen çarpıklık, yamukluk ya da estetik sorunlar nedeniyle diş teli tedavisi uygulanabilmektedir. Çeşitli nedenlerle ortodonti tedavisine başvuran hastalarda değerlendirme sonrasında hastanın tedaviye uygunluğu incelenir. Ardından hekimin uygun görmesi halinde tedaviye başlanır.
Ortodonti Diş Teli Hangi Durumlarda Yapılır?
Diş teli tedavisini gerekli kılan durumlar, belirli nedenlerle dişlerde çarpıklıklar meydana gelmesidir. Çarpıklıkların nedeni uzun süre emzik kullanımı, parmak emme, tırnak yeme gibi bozukluklar olabilmektedir. Bunun yanında ağızda süt dişlerin zamanından erken ya da geç çıkması, yirmilik dişlerin ön dişleri itmesi gibi durumlarla da karşılaşılabilir. Çene darlığından kaynaklanan dişlerin birbiri üzerine binmesi durumu, çeşitli aparatlarla çenenin genişletilmesini gerektirir. İşlemde kullanılan aparatlardan sonra diş teli takılır. Bunun yanında çenenin normalden büyük olması durumunda dişler aralıklı olabilir. Bu durumda diş boşluklarının kapanması amacıyla tedavi uygulanır.
Bu tedavinin uygulanması aşamasında ilk iş, ağız içinde yapılması gereken dolgu ve kanal tedavilerini tamamlamaktır. Dişlerin tedaviye hazır olması için hiçbir ağrı etkeninin olmaması gerekmektedir. ardından tedavi uygulanmaya başlanır ve tedavi süresine hekim karar verir.
Diş Teli Tedavisi Ağrılı Mıdır?
Ortodontide ağrı hissedilmez. Uygulama, ağrısız ve acısız olarak yapılır. Ancak telin ilk takıldığı dönemlerde hastanın ağız yapısı tele uygun değildir ve hasta tele alışmamıştır. Bu durumda yanak içlerinde yaralar oluşabilir. Ancak bu yaralar en fazla 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Bunun yanında diş tellerinin sıkıldığı dönemlerde dişlerde sızı gözlenebilir. Sızı durumu en fazla 3 gün içerisinde geçer. Bunun dışında diş teli tedavisi dişlerde ağrı ve acıya neden olmaz.
Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Ortodonti tedavisinin yaş sınırı bulunmamaktadır. Süt dişlerinin tamamı çıkıp kalıcı dişleri yerini alan her çocukta uygulama yapılabilir. Bunun yanında dişlerin zayıflamaya başlaması, çene kemiğinin küçülmeye başlaması gibi yaşlılık belirtileri başlamışsa tedavi uygun görülmez. Uygulama sonrası yirmilik dişin çıkması durumunda ön dişler itilecektir. Bu durum, tekrar diş düzeninin bozulmasına neden olabilir. Bu durumla karşılaşmamak için pekiştirme tedavisi uygulanacaktır.
Ortodonti Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ortodonti uygulaması sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir:
- Sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu durum tellerde bozulmalara neden olabilir.
- Tel lastiği verilmişse, lastiğin kaybolmamasına özen gösterilmelidir.
- Tel takıldıktan sonra, diş ile temas eden bölümlerinde bakteri oluşmaz. Bu nedenle bahsedilen bölümler çürüklerden korunur. Ancak temas bölümlerinin etrafında daha fazla bakteri tutulması gözlenir. Bu nedenle diş teli takıldıktan sonra ağız sağlığına daha fazla dikkat edilmelidir.
- Çekirdekli yiyecekler, çekirdeği dışarıda çıkarıldıktan sonra tüketilmelidir.
- Erik gibi meyvelerin tüketimine sınır getirilmelidir.
- Asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Ortodonti uygulamasında kullanılan telde bir sorun hissedilmesi durumunda hemen hekime başvurulmalıdır.
Ortodonti Tedavisinin Tamamlanma Süresi Ne Kadardır?
Ortodontik tedavinin süresi; hastadan hastaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Hastanın yaşına, yaşadığı problemin şiddetine, uygulanacak olan tedavi tekniğine göre süre uzayabilmektedir veya kısalabilmektedir. Bu süreçte hastanın istikrarlı olması ve doktorunun dediklerini uygulaması; tedavi süresini belirleyen en önemli etkendir. Hastanın tedavisini problemsiz bir şekilde zamanında tamamlayabilmesi için randevularına düzenli bir şekilde gitmesi gerekmektedir. Ağız bakımına özen göstermelidir. Braketleri ve telleri sık sık kırmamalıdır. Ayrıca kendisine verilen aparey, lastik ve benzeri uygulamaları düzenli olarak yapmalıdır.
Ortodonti tedavisinin tamamlanma süresi ile ilgili bir zaman vermek gerekir ise; bazı hastalar 1 senede tedaviyi bitirebilmektedirler. En şiddetli durumlarda ise tedavi süresi 2.5 yıl olabilmektedir. Ancak ortalama 1.5 sene içerisinde ortodonti tedavileri tamamlanmaktadır.
Ortodonti Aparatları Nelerdir?
Ortodonti aletleri şunlardır:
- Şeffaf düzeltici plaklar ile braketsiz bir tedavi uygulanmaktadır.
- Alt çenesi normalden daha geride olanlara çene geliştirici aparatlar ile tedavi uygulanmaktadır.
- Üst çenenin daha geride olması durumunda yüz maskesi kullanılmaktadır.
- Süt dişlerini zamanından önce kaybedenlerin tedavilerinde yer tutucular kullanılmaktadır.
- Parmak emme veya bebeklik yutkunması gibi alışkanlıkları olanlar; kötü alışkanlık kırıcıları kullanmaktadırlar.
- Pekiştirme tedavisi uygulanırken pekiştirme apareyleri kullanılmaktadır.
Ortodonti Tedavisi Gerekli Midir?
Ortodontik işlemlerin gerekliliğine bakıldığında; ortodonti tedavisi, sadece estetik kaygılar yaşayan hastalara yapılmamaktadır. İleride olası bir diş eti hastalığı ile karşılaşabilecek olan, çene ekleminde problem yaşaması mümkün olan, çiğneme işlevini tam anlamıyla yerine getiremeyen veya konuşma bozukluğu olan bireylerin uygulaması gereken bir tedavidir. Bu yüzden ortodontik problemlerin ciddiye alınması ve daha ileri bir evreye ulaşmadan doktor ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.
Uygulanacak Olan Ortodonti Tedavisi Neye Göre Belirlenir?
Ortodonti tedavi yöntemi; hastanın ağız içerisinde yaşadığı probleme bağlı olarak belirlenmektedir. Hareketli apareyler, işlevsel apareyler veya sabit apareyler ile ortodonti tedavisi uygulanabilmektedir. Hastanın ileri evrede bir ortodonti probleminin olmaması halinde; lastik hareketli apareyler kullanılmaktadır. Hastalar basit ortodontik problemler için kullanabilecekleri bu apareyleri rahatlıkla takıp çıkarabilmektedirler.
Ortodonti Tedavilerinde Geriye Dönme Olur Mu?
Ortodonti tedavilerinde başa dönme durumunun yaşanmaması için tedavinin sonlanması ile beraber pekiştirme tedavilerine geçilmektedir. Pekiştirme tedavilerinde pasif olarak çalışan apareyler kullanılabilmektedir. Hastanın gördüğü ortodonti tedavisinden verim alabilmesi için pekiştirme tedavilerine önem vermesi gerekmektedir. Bu tedavilerin ihmal edilmesi halinde; yapılan tedavide geriye dönüş olabilmektedir.
Ortodonti Tedavisi İle İlgili Yanlış Bilinen Durumlar Nelerdir?
Ortodontik tedavi için bilinmesi gerekenler şöyledir:
-
- Ortodonti tedavisine ihtiyacı olan yetişkin hastalar; tedavi görmek için yaşlarının geç olduğunu düşünebilmektedirler. Ancak bu tedavi için belirlenmiş bir yaş grubu yoktur. Gelişen teknoloji ile beraber, uygulanabilecek tedavilerin çeşitleri de artmaktadır. Dolayısı ile her yaştan hasta, ortodonti tedavisine ihtiyaçlarının olduğunu düşündüğünde doktora başvurmalıdır.
- Ortodonti tedavisinde sadece diş tellerinin kullanıldığını düşünen hastalar bulunmaktadır. Ancak günümüzde şeffaf plak uygulaması da yapılmaktadır. Tel tedavisi ile kıyaslandığında ise; daha hijyenik, hızlı sonuç veren, görünmez ve verimli bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılabilmektedir. Ayrıca ağız içini tahriş etmediği gibi hastanın tedavi sürecinde rahatsız olmasını da önlemektedir.
- Oldukça ağrılı bir süreç olduğu, ortodonti tedavisi hakkında doğru bilinen yanlışlardan biridir. Dişe kuvvet uygulandığı için hastanın hafif bir baskı hissetmesi muhtemel olmaktadır. Ancak buna ağrı denememektedir. Hastaların ağrı eşiklerine göre hissettikleri baskının derecesi değişiklik gösterebilmektedir.
- Ortodontik tedavilerinin ücretlerinin pahalı olduğunu düşünerek tedavi sürecini erteleyen hastalar bulunmaktadır. diş teli tedavisi için sabit bir fiyat vermek mümkün olmamaktadır. Hastanın problemlerine bağlı olarak kişiye özel bir tedavi süreci izlendiği için bazı hastalar oldukça düşük ücretler ödeyebilirken, bazı hastalar için ortodonti tedavisi maliyetli olabilmektedirler.
- Ortodonti tedavilerinin süreleri uzun değildir. Gelişen teknoloji ile beraber tedavi yöntemleri de daha hızlandırılmış şekilde uygulanmaktadır. Aksi bir durum oluşmadıkça; günümüzde 1 sene içerisinde tedavisi sonlanan hastalar bulunmaktadır.
- Yaşı küçük olan çocukların ortodonti tedavisine ihtiyacının olmadığı düşünülebilmektedir. Bu oldukça yanlış bir durumdur. Yeni doğmuş bir bebeğin bile ortodontik problemi olabileceği için doğum anından itibaren tedavi uygulanmaya başlanabilmektedir. 6 ile 8 yaş arasında geç kalınmadan tedavi başlangıcı yapılabilmektedir.
- Ortodonti tedavisini gerekli görmeyen hastalar, ileride kendisine daha büyük problemler yaşatmayacağını düşünebilmektedirler. Ancak dolgu, çekim, implant ve protez gibi tedavilere ileride mecbur kalmamaları için ortodonti tedavisi görmeleri gerekmektedir.
- Çapraşık dişlerin zamanla düzelmesi gibi bir durum söz konusu değildir. 10 yaşından sonra düzelmeyen çapraşık dişlerde ortodonti tedavisine başvurulmalıdır.
- Tedavi sırasında dişe takılan aparatların çıkartılamaması söz konusu değildir. Ortodontik aletler ikiye ayrılmaktadır. Sabit ve çıkarılabilir çeşitleri bulunmaktadır. Şeffaf plaklar, istenildiği zaman çıkartılıp takılabilmektedir. Dolayısı ile de hastalar rahatlıkla beslenebilmektedirler.
- Görüntü sebebi ile ortodonti tedavisi görmek istemeyen hastalar; metal diş telleri yerine şeffaf plaklar ile tedavi olabilmektedirler. Bu sayede dişlerinde bir aparat olduğu belli olmamaktadır. diş teli fiyatları için kliniğimizi arayabilirsiniz.
Leave a Reply