Geçici Protez
Geçici Protez
Geçici protez uygulaması, hastaların çeşitli nedenlerle dişlerinin çekilmesi durumunda estetiği bozmamak için yapılan bir uygulama olarak bilinmektedir. Uygulama, hastaların konuşma, yeme gibi işlevlerini bozmamayı hedefler. Geçici protez uygulamasında kişilerin dişlerini kaybetmesi durumuna karşın estetiğin bozulmaması, yaşam kalitesinin düşmemesi sağlanır.
Geçici Protez Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Geçici protez uygulanması gereken kişiler, tüm dişleri ya da dişlerin bir bölümünü kaybetmiş, uygulanan tedavi için bir süre bu şekilde yaşaması gerekecek kişilerdir. İmplant tedavileri öncesinde çürümüş ve kurtarılamayacak dişin çekilmesinin ardından, protez verilebilir. Özellikle çekilen diş ön estetik bölgede ise, geçici protez daha fazla önem kazanır. Bunun yanında diş etinden kaynaklanan sorunlar ya da çene kemiği sorunları nedeniyle diş kaybı yaşanıyorsa, geçici protez verilerek implanta kadar hastanın yaşamını sürdürmesi sağlanır. Kişinin dişlerinde kurtarılamayacak derecede çürük varsa, dişlerin çekilmesi gerekiyorsa, bu protez türünden yararlanılarak tedavi sürecinde hastanın yaşam standartlarının düşmemesi sağlanır.Verilen geçici protez, bazı durumlarda kalıcı bir hale gelebilir.
Uygulama, dişlerin ekildiği seansta verileceği gibi, çekim bölgesinin iyileşmesinden sonra da kişilere ulaştırılabilir. Esnek malzemeden üretilen ve damak kalıbı ile kişiye özel imal edilen geçici protezler, kişinin tedavisinin devam etmesi ile zaman içinde çıkarılır.
Geçici Protez Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Geçici protez uygulamasında dikkat edilecek konular, özellikle protezin sağlamlığı ve temizliği ile ilgili konulardır. Protezin kullanımı sırasında yapışan maddelerden uzak durulmalıdır. Lokum gibi dişlerde sorun yaratacak besin maddeleri kullanılmamalıdır. Bunun yanında protezlerin sürekli çıkarılıp takılması, esnek maddenin gevşemesine ve ağızda tutunamamasına neden olabilir. Protez, takıldığı yerden sadece geceleri çıkarılmalıdır. Takıp çıkarma aşamasında dikkatli olunmalı, proteze zarar vermekten kaçınılmalıdır. Ayrıca protezin bakımı, diş bakımı gibi günde 2 defa fırçalama şeklinde yapılmalıdır.
Geçici Protez Türleri Nelerdir?
Geçici protez çeşitleri tam ve bölgesel olmak üzere 2 adettir. Tam geçici protezler all on 4 implant uygulaması için tüm dişleri alınmış kişilere verilmektedir. Uygulama için diş etlerinin iyileşmesi bekleneceğinden, implant uygulamasının yapılacağı zamana kadar hasta günlük yaşamında sorun yaşayacaktır. Hem estetik açıdan, hem de kullanım açısından bu durumda protezlerden yararlanılır.
Bölgesel protezler, tek diş yada birkaç dişin çekilmesi gereken durumlarda, implant tedavisi için diş etlerinin iyileşmesi beklenirken yapılan uygulamadır. Diş etlerinin iyileşmesi amacıyla beklenirken, özellikle ön dişlerde meydana gelen sorunlarda bu protez verilir. böylelikle hastanın günlük yaşamını sorunsuz devam ettirmesi sağlanır.
Geçici Protez Ne Zaman Takılır?
Geçici protezin takılma zamanı hekim tarafından belirlenir. Özellikle arka dişlerin çekilmesi söz konusu ise, geçici protez takılması için diş etlerinin iyileşmesi beklenebilir. Ancak hekim kararıyla hemen çekim sırasında da protez takılmasına başlanabilir. Bu durumda kişinin ağız içi kalıbı uygulama öncesinde alınmış olmalıdır. Ancak kalıp alınmamışsa, diş çekiminden sonra kişinin 1 hafta süre ile protezsiz olarak yaşamını sürdürmesi gerekecektir.
Geçici Protezlere Alışma Süreci Nasıldır?
Geçici proteze alışmak isteyenleri oldukça zorlu bir süreç beklemektedir. Ancak belirli bir zaman geçtikten sonra alışma süreci sonlanabilmektedir. Her ne kadar iyi bir malzeme ile yapılmış olsa da; ağza yabancı ve büyük hissi yaratmaktadır. Özellikle dudak ve yanak bölgelerin doluluk hissi oluşmaktadır. Alt protez, üst proteze göre daha fazla hareket etmektedir. Dolayısı ile alışma sürecinde alt protezin yerinden çıktığı, hareket ettiği durumlar olabilmektedir. Ayrıca salgı bezlerinin uyarılması ile beraber tükürük miktarında da artış yaşanabilmektedir.
Geçici proteze alışma sürecinde eğer ağrı ve baskı hissedilir ise; bu durumda mutlaka diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Aşırı ağrı ve baskı hissedilmesi, protezin hastanın ağzına göre yapılmadığını göstermektedir ve dolayısı ile de buna alışmak mümkün olmamaktadır. Ancak çok hafif ağrı ve baskı hissedilmesi durumunda; endişe etmeye gerek yoktur. İlk günler için oldukça normal bir durumdur.
Geçici Protezlerin Tutucu Özellikleri Nasıldır?
Geçici protezlerin tutuculuklarına bakıldığında; protez ile doku arasında bulunan tükürüğün oluşturduğu yapışma kuvvetinin etkisi ile tutmaktadırlar. Daha anlaşılır olması için buna örnek vermek gerekir ise; iki cam arasındaki suyun adezyon kuvveti oluşturması örnek olabilmektedir. Ayrıca dokuların tutucu bölgelerine protez oturduğu için de tutuculuk oranı artmaktadır. Alt protezin üzerine oturduğu kemik eğer ince ise; bu durumda tutuculuk daha az olmaktadır. Dilin hareket etmesi de protezin yerinden oynamasına sebebiyet verdiği gibi, adezyon kuvvetinin bozulmasına da neden olmaktadır.
Geçici protezlerin tutuculuğunu olumlu etkileyen durum ise; dudak ve yanak bölgesinin, protezin kenarlarına tam olarak oturuyor olmasıdır. Bu sayede protezin hareketi kısıtlanmış olmaktadır ve daha sabit durabilmektedir.
Geçici Protezlerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Geçici protezlerin bakımının detayına bakıldığında; öncelikle her gün temizlenmesi gerekmektedir. Plak oluşumu ve birikmiş yiyecek parçacıklarından korunabilmek için yumuşak kıllı bir diş fırçası ile düzenli olarak protez fırçalanmalıdır. Bu işlem sırasında ise; diş macunu kullanılmamalıdır. Çünkü protezlerin yapısı göz önüne alındığında; diş macunları proteze göre oldukça sert olabilmektedir. El sabunu, bulaşık deterjanı veya yumuşak bir sabun ile protezin temizliği sağlanabilmektedir. Ancak protezi iyice duruladığından emin olmadan kişi ağzına tekrar takmamalıdır.
Geçici Protez Takıldıktan Sonra Karşılaşılabilecek Problemler Nelerdir?
Geçici protez sorunları aşağıda verilmiştir:
- Geçici protezler kullanım esnasında kırılabilmektedirler. Ancak tamiri mümkün olduğu için hastanın diş hekimi ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Kırık parçayı yanına alıp diş hekimine gitmesi gerekmektedir.
- Geçici protezler tedavi esnasında birkaç kere çıkartılıp takıldığı için yapışkanları da kuvvetli olmamaktadır. Dolayısı ile herhangi bir durumda protezin yerinden çıkması durumu ile karşılaşılabilmektedir. Bunun tekrar yapıştırılması için ise hastanın diş hekimini ziyaret etmesi gerekmektedir.
- Geçici protezin pürüzlü bir kenarı veya yüzeyi var ise; bu durumda hastanın bir süre dilini o bölgeden uzak tutması gerekmektedir. Aksi takdirde dil protezi garipseyeceği için hastanın dilinde yaralar oluşabilmektedir. Bu durumda hasta diş hekimini ziyaret etmelidir. Aşındırma ve cilalama işlemi ile beraber bu problem ortadan kaldırılabilmektedir.
- Protezde yükseklik olması halinde protez dişlere baskı yapabilmektedir. Dolayısı ile ağız içerisinde oluşan kuvvetler de sadece belirli bir noktaya yönelmektedir. Bu da baskının oluştuğu bölgede ağrı oluşmasına neden olmaktadır. Protezin dişlere baskı yapması durumu ile karşılaşanlar, bu baskının geçmesini beklememelidir. Diş hekimine görünmelidir.
- Uzun yıllar dişsiz kalan bölgesi olan hastalar; ilgili bölgedeki yanak ve dil gibi yumuşak dokular da boş olan bölgeye yönelmektedir. Bu yüzden yanak, dudak ve dil ısırması gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Bunu önlemek için ise; protezin kenarlarının daha yuvarlak ve cilalı olması gerekmektedir.
- Hafif sızlama hissedilebilmektedir. Ancak ağrı kesici gerektirecek kadar yoğun ağrı hissedilen durumlarda diş hekimine gidilmelidir.
- Sert bir yapışkanla yapıştırılmadığı için sızıntı olabilmektedir ve bununla beraber de dişlerde sızlamalar, sıcak ve soğuk hassasiyetleri oluşabilmektedir.
Geçici Protezlerin Dezavantajları Nelerdir?
Geçici protezlerin olumsuzlukları şu şekildedir:
- Geçici protezler, tıpkı isimleri gibi geçici bir çözüm olmaktadırlar. Sadece belirli durumlarda daimi protez olarak kullanılabilmeleri mümkün olmaktadır. Kişinin ağız içindeki yara iyileştikten sonra diş implantı veya sabit köprü gibi kalıcı çözümler üretilebilmektedir.
- Konforlu protezler değillerdir. Dolayısı ile bol olmaları veya uzun süre kullanılmaları halinde; birçok hasta için olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedirler.
- Kalıcı protezlerin malzemeleri ile kıyaslandığında; dayanıklılık ve kalite bakımından daha az tercih sebebi olabilecek protezlerdir. Bu yüzden de ücretleri diğer protezlere göre daha uygundur. Ekonomik seçenek arayanlar için uygun bir seçenek olabilmektedir. Ancak protez ile rahat etmek isteyenler için uygun değildir.
Leave a Reply