Diş Estetiği

Diş Estetiği

Diş estetiği; daha estetik bir gülüş hattının oluşabilmesi için yapılan uygulamalar bütününe verilen isimdir. Diş estetiğinde; hem makro hem de mikro boyutta analizler yapılarak tedavi uygulanabilmektedir. Hastanın beklentileri, ağız ve yüz bileşenleri arasındaki oran dikkate alınarak uygun yöntem belirlenmektedir. Hastanın yaşına, cinsiyetine, hayat biçimine, yüz hattına ve dudak çizgisine göre uygun gülüş biçimi bulunmaktadır. Uygun gülüş biçiminin elde edilmesi için ortadan kaldırılması gereken estetik problemler tespit edilmektedir. Pembe ve beyaz estetik olmak üzere iki başlık altında uygulanan tedavidir.Diş estetiği

Diş Estetiği Uygulamaları Nelerdir?

Diş estetiği işlemleri şunlardır:

  • Diş beyazlatma ile daha beyaz gülüşler sağlanabilmektedir.
  • Estetik kaplamalar yapılabilmektedir.
  • Yaprak porselen uygulaması, diş estetiği kapsamındadır.
  • Kompozit lamina uygulaması ile daha estetik bir görünüm kazanılabilmektedir.
  • Ortodonti ve şeffaf plak uygulamaları yapılabilmektedir.
  • Diş eti uygulamaları, diş estetiği için gerekli olmaktadır.
  • Diş estetiğini sağlamak için ağız ve dudak yapısı ile ilgili işlemler yapılabilmektedir.
  • Daha estetik bir görünüm için dişler hizalanmaktadır.
  • Ağız ve yüz yapısındaki ilişki değerlendirilmektedir ve buna göre dişlere müdahale edilmektedir.

Diş estetiği uygulamalarında amaç; ağız, diş ve diş etindeki uyumsuzlukların ortadan kaldırılmasıdır. Bunun için uygulanan işlemlerde en önemli aşama planlama aşamasıdır. Estetik problemin kaynağının bulunması ve gerekli analizler yapıldıktan sonra bu sorunun çözülmesi için doğru planlamanın yapılması gerekmektedir.

Diş Estetiğinin Yapıldığı Durumlar Nelerdir?

Diş estetiğiDiş estetiğinin gerekli olduğu durumlar aşağıda verilmiştir:

  • Gülerken ağzını kapatma ihtiyacı hisseden kişilerin diş estetiği yaptırması tavsiye edilmektedir.
  • Diş yapısını beğenmeyen bireyler için diş estetiği uygun bir uygulamadır.
  • Dişlerinin renginde problem olan hastalara diş estetiği uygulaması yapılabilmektedir.
  • Dişleri çapraşık olan bireyler için diş estetiği uygundur.
  • Gülme esnasında üst dudağın diş etini normalden daha fazla göstermesi durumunda; diş estetiğine başvurulmalıdır.
  • Dişlerinin arasında boşluk olan bireyler, diş estetiği ile problemlerini giderebilmektedirler.
  • Ön dişlerinde dolgu veya kırık olan kişilere diş estetiği tavsiye edilmektedir.

Diş Estetiğini Destekleyici Faktörler Nelerdir?

Diş estetiğine etkisi bulunan faktörlere bakıldığında; öncelikle hastaların ağız ve diş yapılarının uyumlu olması gerekmektedir. Yatay düzlemde bir uyum yakalanmasının yanı sıra; göz bebekleri ve dudak köşelerinden geçen hattın paralel bir çizgide olması gerekmektedir. Ön dişlerin kesici uçlarının birleşmesi ile beraber bir eğrilik oluşmaktadır. Bu eğriliğin alt dudak eğriliği ile aynı düzlemde olması gerekmektedir. Kanin dişler ise; gülüş hattını takip ediyor olmalılardır. Kanin dişler; burun kanadı ile dikey bir pozisyonda olmalılardır. Yanak ve dişler arasındaki boşluğun az olmasına dikkat edilmelidir. Bu destekleyici faktörlere dikkat ederek bir diş estetiği yapıldığında, alınan sonuç daha başarılı olmaktadır.

Diş Estetiğinin Tamamlanma Süresi Ne Kadardır?

Diş estetiği işleminin süresi, hastalara yapılacak olan işlemlere göre farklılık göstermektedir. Diş hekimi işlem öncesinde klinik ve radyolojik muayene yapmaktadır. Ardından ön hazırlık yapılmaktadır ve sonrasında hastanın durumuna göre uygulanacak olan tedaviler uygulanmaktadır. Net bir süre verilememektedir. 1 saat de 1 yıl da sürebilmektedir.Diş estetiği

Diş Estetiği Tedavi Süreçleri Nasıldır?

Diş estetiği uygulamalarının aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Ön dişleri istenenden daha fazla gözüken hastalara gingivektomi uygulaması yapılmaktadır. Kısa dişler uzatılmaktadır ve dişlerin olduğundan daha kısa gözükmesine neden olan fazla diş eti alınmaktadır. Dişlerin daha simetrik gözükmesi sağlanmaktadır. Botoks, reverse vestibiloplasti gibi tedaviler ile de diş estetiği uygulamaları desteklenebilmektedir.
  • Ön kesici dişleri yeterince gözükmeyen, kırık ve çapraşıklık problemi olan hastalara yaprak porselen uygulaması yapılmaktadır. Dişler oldukça az miktarda aşındırılmaktadır ve sonrasında porselen lamineler dişlere yapıştırılmaktadır. Hastanın kesici dişleri oldukça belirginleşmektedir. Ayrıca yaprak porselen uygulaması ile hasta dişlerinde istediği beyazlığa da ulaşmış olmaktadır.
  • Genetik yatkınlık, antibiyotik kullanımı, renklendirici gıda tüketimi gibi sebepler ile dişlerinde lekelenme olan hastalara diş beyazlatma işlemi yapılmaktadır. Ev ve ofis tipi olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Hastalar diş hekimlerinin verdikleri beyazlatma jelini evde kullanabilmektedirler veya klinikte lazer ile beyazlatma işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca bazı tedavilerde hem ev hem de ofis tipi beyazlatma işlemi bir arada yapılmaktadır.
  • Dişleri arasında boşluk olan hastalara kompozit lamine uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca kompozit lamine tedavisi ile çapraşıklık ve renklenme problemi olan dişleri de belirli bir düzeye kadar tedavi edebilmek mümkündür.
  • Kaplama yapılacak olan dişlerde, diş eksikliği dolayısı ile yapılacak köprülerde zirkonyum kaplama kullanılabilmektedir. Doğal diş renginin sağlanabileceği bir uygulama olduğu için zirkonyum kaplama ile estetik bir görünüm elde edilebilmektedir.
  • Dişlerinde kırık, renklenme ve seviye farkı olan hastalara tam seramik tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca dişleri aralıklı, çapraşık, koyu renkli olan hastalar için de tam seramik kaplamalar uygun olmaktadır.
  • Dişlerinde ciddi çapraşıklık problemi olan hastalara ortodontik tedavi uygulanmaktadır. Diş teli veya şeffaf plak uygulaması ile diş estetiği

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

bahçe salıncakları