Ön Diş Dolgusu

Ön Diş Dolgusu

Ön diş dolgusu; ön dişlerin çürümeleri veya kırılmaları sonucunda, iyileşebilmeleri için uygulanan tedavilerdir. Ön diş dolgusu, estetik dolgu yöntemleri arasındadır. Gelişen teknoloji ile beraber, kullanılan dolgu maddeleri çeşitlilik kazanmıştır. Genellikle tutunma yönteminin kullanıldığı bu tedavilerde, dolgu maddeleri ön dişe tutunmaktadırlar. Ancak nadir de olsa, yapıştırma yöntemi de kullanılabilmektedir. Ön diş dolgusunda, doğal ve estetik görünüm ön planda tutulmaktadır. Hastaya en uygun kavitenin hazırlanması, en sağlıklı diş sahibi olabilmesi ve dişinin şeklinin korunması için ön diş dolgusu yapılmaktadır. Ön dişlerin sağlıklı olmaları; gülümseme, konuşma, ısırma ve koparma gibi fonksiyonlar için önem taşımaktadır. Panoramik diş röntgeni ile hastaların ağızlarındaki dişlerin durumu görülerek buna göre bir tedavi planı hazırlanabilmektedir.

Ön Dişe Uygulanan Estetik Tedaviler Nelerdir?Ön Diş Dolgusu

Ön diş uygulamaları aşağıda listelenmiştir:

  • Ortodonti uygulamaları
  • Diş dolgusu
  • Bonding tedavisi
  • Laminate veneer
  • Zirkonyum diş kaplama

Ön Diş Dolgusu Hangi Sebepleri İle Yapılır?

Ön diş dolgusunun nedenleri aşağıda verilmiştir:

  • Kırılmış ya da çürümüş ön dişlerin tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Ön dişlerde renk bozukluğunun görülmesi sonucunda ön dişerin daha düzgün bir yapıya sahip olmaları için ön diş dolgusu yapılmalıdır.
  • Hastanın dişlerinin yapısından dolayı, dişleri arasında boşluklar var ise; ön diş dolgusu yapılabilmektedir.
  • Dişler arasında boy farkı olması durumunda; dişlerin boylarını uzatmak amacı ile uygulanabilmektedir.
  • Dişlerde şekil değişikliği yapılabilmesi için ön diş dolgusu kullanılmaktadır.

Ön Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Ön Diş DolgusuÖn diş çürümesi, sık gerçekleşen bir durum olmamaktadır. Azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde bulunan girinti ve çıkıntılarda çürük oluşumu gerçekleşebilmektedir. 6 yaşında azı dişi çıkmış olanlar; o yaşta diş bakımı ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmamaları ve diş bakımı için gerekli uygulamaları yapmamaları durumunda, dişleri çürümektedir. Ayrıca biberon çürüğü olarak da isimlendirilen bir problemdir. Biberon ile süt içtikten sonra hemen uyutulan çocuklarda süt asiti sebebi ile oluşmaktadır. Bu yüzden 6 yaş ve sonrasında ön diş çürümesine kolay kolay rastlanmamaktadır.

Ön dişlerde meydana gelen çürüklerin erken teşhis edilebilmesi mümkündür. Kompozit diş dolgusu uygulanarak çürükler temizlenebilmektedir. Bunun için öncelikle matkap ile çürüyen bölgede kazıma işlemi yapılmalıdır ve çürük temizlenmelidir. Ardından kompozit malzeme ile dolgu işlemi yapılmalıdır. Zaman içerisinde diş dolgusunun renk değiştirmemesi için özenli bir şekilde tedavi uygulanmalıdır.

Ön Dişler İçin Estetik Dolgu Nasıl Yapılmaktadır?

Ön dişlerde estetik dolgu uygulamalarında, bonding tekniği daha fazla kullanılmaktadır. Ön diş dolgusunda, oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmesini sağlamaktadır. Tedavide kullanılacak olan maddenin, hastanın doğal diş dokusu ile uyumlu olması önem taşımaktadır. Aksi takdirde, ön diş dolgusu uygulandıktan sonra hoş olmayan bir görüntü ile karşılaşılabilmektedir.

Amalgam Dolgu Mu Kompozit Dolgu Mu Tercih Edilmelidir?

Amalgam ve kompozit dolgu karşılaştırması yapıldığında; estetik açıdan kompozit dolgular daha avantajlı olmaktadırlar. Ayrıca amalgam dolgu öncesinde dişte aşındırma yapılması gerekirken, kompozit dolguda aşındırma gerekmemektedir. Amalgam dolgunun içerisinde cıva bulunmaktadır ve bu cıvanın insan sağlığına olan etkisi konusunda net bir araştırma olmadığı için kompozit dolgular geliştirilmiştir.Ön Diş Dolgusu

Amalgam dolgular, 1880li yıllardan günümüze kadar varlığını sürdürmektedir. Antimikrobiyal özelliği olan maddelerden yapılan amalgam dolgular; ağız hijyeni düşük olan hastalar için oldukça güvenilir olmaktadırlar. Ancak ön diş dolgusu yaptıracak olan hastalar için kompozit dolgular, amalgam dolgulara göre daha avantajlı olmaktadır.

Ön Diş Dolgusunda Madde Seçimi Nasıl Yapılmaktadır?

Ön diş dolgusu madde tercihinde; doğallık ve estetik bir görünüm ön planda tutulmaktadır. Arka dişler için seçim yapılırken çiğneme kuvvetine dayanması oldukça önemli olurken; ön dişler daha göz önünde olduğu için estetik açıdan uygun olmaları gerekmektedir. Dişin kendisine ve özüne kayıp verdirmeyecek maddeler ile dolgu yapılmaktadır.

Ön Diş Dolgusunun Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Ön diş dolgusunun ömrü, oldukça uzun olmaktadır. Hastanın ağız ve diş sağlığına önem vermesi durumunda; 5 yıldan 10 yıla kadar herhangi bir problem ile karşılaşmadan estetik dolguların kullanılabilmesi mümkün olmaktadır. Ön diş dolgusunun daha uzun süre kullanılabilmesi için diş hekimlerinin verdikleri önerilerin dikkate alınması gerekmektedir.Ön Diş Dolgusu

Ön Diş Dolgusunun Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Ön diş dolgusunun bakımında en önemli nokta; hastanın, diş hekiminin belirlediği periyotlarda doktor kontrolüne gitmesidir. Bu süreçte yapılan dolgu ile ilgili bir problem olması durumunda; erken teşhis edilebilmesi adına doktor kontrolleri önemlidir. Ayrıca hastanın dolgunun çatlaması veya sızıntı yapması gibi durumlardan şüphesi olur ise; röntgen çekilerek durum aydınlatılabilmektedir. Hastanın dişlerinde fazla hassasiyetin oluşması, çatlak olması, dolgunun bir parçasının düşmesi gibi durumlarda; diş hekiminin ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Ön diş dolgularının kullanım süresini arttırmak isteyen hastaların fluoridli diş macunları ile dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Ayrıca gün içerisinde minimum 1 kere diş ipini kullanmaları tavsiye edilmiştir. Bu sayede daha güçlü dişleri olmaktadır ve çürüme olasılığı düşürülebilmektedir.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

bahçe salıncakları