Diş Ağrısı

Diş Ağrısı

Diş ağrısı; dişte yaşanan bir problem sebebi ile ortaya çıkan bir ağrıdır. Diş kökünde tahriş olmuş sinir ve enfeksiyon sebebi ile diş ağrısı oluşabilmektedir. Oluşan diş ağrısı; diş çürüğünün ve diş kaybının habercisi olabilmektedir. Diş ağrısının dikkate alınması ve nedeninin tespit edilebilmesi için diş hekimlerimizin ziyaret edilmesi gerekmektedir. Diş ağrısının nedeni ortadan kaldırılmaz ise; diş özünün ölmesi, enfekte olması gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Bu da çok daha şiddetli ağrı hissedilmesine neden olabilmektedir. Diş ağrısının tekrarlamaması için ağız ve diş sağlığına önem verilmesi, belirli periyotlarda diş hekimlerimize kontrole gelinmesi gerekmektedir.

Diş ağrısı
Diş ağrısı

Diş Ağrısının Bilinen Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısının semptomlarına bakıldığında; aniden başlayan ve sonradan şiddetlenen, zonklama şeklinde ağrılar hissedilebilmektedir. Sıcak veya soğuk besinler tüketildiğinde ağrı daha da artmaktadır. Çenenin ağrıyan dişin bulunduğu kısmında ağrı meydana gelebilmektedir. Ağrıyan bölgeye dokunulduğunda, dişin üzerine daha fazla yük bineceği için ağrı şiddetlenmektedir. Ayrıca diş ve diş etlerinde kanama, dişin çevresinde şişme, çene şişmesi gibi belirtiler görülebilmektedir.

Diş Ağrısının Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Diş ağrısının sebeplerinin saptanabilmesi için hastalarımızın detaylı bir muayeneden geçmeleri gerekmektedir. Birçok farklı nedeni bulunan diş ağrısında en çok karşılaşılan sebep ise; diş çürükleridir. Diş ağrısının nedenleri aşağıda açıklanmıştır:

  • Dişlerinde çürük olan hastalarımız besin tükettiklerinde; besin artıkları çürük bölgesine takıldıkları ve bu bölgede biriktikleri için bu durum ağrıya sebebiyet vermektedir. Dişin pulpasına yani damarların ve sinirlerin bulunduğu öz kısmına bakteriler ulaşmış ise; şiddetli ve gece uykusunu bölen ağrılar ile bu durum anlaşılabilmektedir. Hastalarımızın dişlerinde çürük olup olmadığını anlamak için ise; sadece tatlı tükettiklerinde dişlerinde kamaşma olup olmadığına bakmaları gerekmektedir. Kamaşma oluyor ve birkaç dakikada geçiyor ise; çürük ihtimalinden şüphe etmelidirler.
  • Sıcak veya soğuk hassasiyeti olan hastalarımızda; sıcak ya da soğuk besinler tükettiklerinde aniden ağrı oluşmaktadır. Ancak bu ağrılar oldukça kısa sürelidir. Hastalarımızda diş eti çekilmesi olması durumunda; kök yüzeyleri açığa çıkmış olacağı için hassasiyet oluşumu gözlenebilmektedir.
  • Gömülü dişler sebebi ile diş ağrısı oluşabilmektedir. Yirmi yaş dişleri çenenin en sonunda bulunduğu için bu dişlerin temizliğinin sağlanabilmesi oldukça zor olmaktadır. Dişlerin temizlenememesi durumunda ise; biriken besin artıkları ile diş çürümesi gözlenebilmektedir ve bu da ağrıya neden olabilmektedir. Ayrıca bu dişler gömülü konumda oldukları için hemen önlerinde bulunan ikinci büyük azı dişlerinin de zarar görmesine sebep olabilmektedirler. Yirmilik dişlerin çekilmemesi durumunda hem diş ağrısı devam etmektedir hem de diş kaybı yaşanabilmektedir. Buna ek olarak yüz bölgesinde şişliğinde görülmesi durumunda, enfeksiyondan şüphelenilmesi gerekmektedir.
  • Diş etinde kanama, renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, apse oluşumu, hassasiyet ve ağız kokusu gibi durumların olması halinde; diş eti iltihaplanmasından şüphelenilmesi gerekmektedir. İltihap basıncı arttırdığı için hastalarımız dişlerinde ağrı hissetmektedirler. Bu sebeple öncelikle diş etindeki iltihabın giderilmesi gerekmektedir.
  • Yansıyan diş ağrısı görülebilmektedir. Yansıyan diş ağrısını açmak gerekir ise; hastalarımız ağrıyan dişlerinin iki ya da üç sıra önündeki dişte ağrı hissedebilmektedirler. Çenenin orta hattını geçmeyen yansıyan diş ağrısı; sağ kısımdan sola veya soldan sağa yansımamaktadır.
  • Sinüzit ağrısı dişe yansıyabilmektedir.

Gece Ağrısının Oluşum Sebebi Nedir?

Diş ağrısı
Diş ağrısı

Gece ağrısının nedeni; ileri derecede bir çürük oluşması ile beraber dişin iltihaplanmasıdır. Dişin içerisindeki sinir-damar paketinde baskı meydana gelmesi ile beraber; hastalarımız gece uykudan uyanabilecek şiddette bir ağrı hissetmektedirler. Bu diş ağrısı, zonklama şeklinde olmaktadır.

Diş Ağrısı Tanısı Nasıl Konur?

Diş ağrısı teşhisi için diş hekimlerimizin ziyaret edilmesi gerekmektedir. Çünkü her ne kadar hangi dişin ağrıdığının bilinebileceği düşünülse de; dişlerdeki sinirlerin beyne yanlış mesaj gönderme ihtimali olduğu için problemli dişin tespiti zor olmaktadır.

Diş hekimlerimiz detaylı bir muayene ile hastalarımızda şişlik, kızarıklık veya diş hasarı gibi belirtiler olup olmadığına bakmaktadır. Ayrıca ağrıyan bölgeyi ılık su ile de yıkayabilmektedir. Bunun nedeni ise; besin artıklarının temizlenmesi ve hastamızın sıcağa karşı hassasiyetinin olup olmadığının tespit edilmesidir. Ayrıca diş çürüğü, diş çatlağı, ve çene kemiği ile ilgili problemlerin tespiti amacı ile röntgen çekilmektedir.

Diş Ağrısı Nasıl Geçirilmektedir?

Diş ağrısı tedavisi için hastalarımızın evde kendilerinin yöntem uygulamaları yerine diş hekimlerimizi ziyaret etmeleri gerekmektedir. Karanfil, sarımsak ve alkol gibi çözümler ile dişe ve çevresindeki dokulara zarar verme riski bulunmaktadır. Bu sebeple diş hekimlerimizin tavsiyelerini dinlemeleri gerekmektedir. Bu süreçte diş hekimlerimiz ağrı kesici ve antibiyotik verebilmektedirler.

Diş ağrısı
Diş ağrısı

Diş ağrısının çürük sebebi ile oluşması durumunda; diş sinirine ulaşıp ulaşmadığına, diş sinirinin canlılığını yitirip yitirmediğine bakılmaktadır. Eğer diş siniri canlılığını yitirmiş ise; bu durumda kanal tedavisine başvurulmaktadır ve diş kurtarılmaktadır. Ancak kanal tedavisi veya başka bir tedavi uygulanmaz ise; dişte bulunan enfeksiyon sebebi ile şişlik ve apse oluşması gözlenebilmektedir. Bu da dişin çekilmesi ile sonuçlanabilmektedir.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

bahçe salıncakları