Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş kaplamaya metal destekli diş kaplama adı da verilir. Zirkonyum maddesi diş dokusu ile uyumlu olduğu için tercih edilir. Ayrıca kullanıcılarına daha estetik bir görünüm sunarlar. Diş fonksiyonlarının işlevsel hale getirilmesi için uygun bir malzemedir. Yapılan çalışmalar zirkonyumun yalnızca estetik aygılar için daha iyi olduğunu değil, bunun yanında sağlık açısından da iyi olduğu için tercih edildiği bilinmektedir. Zirkonyum alerjik özellikte değildir. Işığı geçirgendir. Diş alanının dışında da kullanıldığı bilinmektedir. Diğer diş türlerine göre daha dayanıklı olması, ağızda kötü tat bırakmaması, estetiği ile ön plana çıkması gibi nedenlerden dolayı son zamanlarda insanlar zirkonyuma yönelmişlerdir.

Zirkonyum diş kaplama
Zirkonyum diş kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları Nelerdir?

Zirkonyum diş kaplama avantajları çok olduğu için insanlar zirkonyum tercih etmektedirler. Metal destekli olan kaplamaların ışık geçirgenlikleri azdır. Bu nedenle diş etlerinde bir zaman sonra koyu bir renk oluşmaya başlar. Geliştirilen teknoloji ile üretilen zirkonyum kaplamalar, beyaz rengi ön plana çıkarır ve doğal görünüme sahiptir. Ayrıca diş ya da diş etlerinde koyu bir görünüme neden olmazlar. Metal destekli olan kaplamalarda zaman içinde mat bir görüntü oluşur. Zirkonyum uzun yıllar sonra bile ilk gün ki rengini korumaya devam eder. Şeffaflığı, doğallığı, sağlıklı olması onu diğer kaplama türleri arasında ön plana çıkarmaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Sağlık Açısından Zararlı mıdır?

Zirkonyum diş kaplama zararları olup olmadığı bu yöntemi tercih etmek isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Yapılan araştırmalar zirkonyum kaplamanın olumsuz etkilere yol açmayan bir kaplama malzemesi olduğunu ortaya koymuştur. Bunun sebebi Zirkonyum maddesinin diş etleri ile uyumlu olmasıdır. Kaplama yapıldıktan sonra diş etinde kesinlikle problemler meydana gelmez. Bazı insanların metale karşı alerjisi olabilir. Bu insanların kaplama için metalden kaçınmaları gerekmektedir. Metal alerjisi olanlar gönül rahatlığı ile zirkonyum tercih edebilirler. Tamamen güvenilir ve sağlığa zararı olmayan bir malzemedir.

Zirkonyum Diş Kaplama Nerelerde Kullanılır?

Zirkonyum diş kaplamanın kullanıldığı yerler çok çeşitlidir. Estetik alanında kullanılan bu diş tedavisi yöntemi farklı metotlar ile birleştirilerek uygulanabilmektedir. Buna ek olarak aşağıdaki alanlarda da zirkonyum diş kaplama kullanılmaktadır:

  • Gülüş estetiğinin oluşturulması,
  • İleri derecede renkleşme problemi,
  • Ön grup implant üzeri protezlere,
  • Kalıtsal olarak yapı renkleşmesi probleminde,
  • Arka grup dişlerde hem köprü hem de kaplama olarak,
  • Ortodontik tedavinin tercih edilmediği durumlarda,
  • Yapısı ve rengi bozulmuş eski dolgularda zirkonyum maddesinden faydalanılır.

Neden Zirkonyum Diş Kaplama Tercih Etmelisiniz?

Zirkonyum diş kaplama
Zirkonyum diş kaplama

Zirkonyum diş kaplama tercih etmek pek çok açıdan avantajlı olacaktır. Zirkonyum elementi diş yapısına en uygun malzemedir. Porselen kaplama ile kıyaslandığı zaman arka dişlerde zirkonyum kullanılması mümkündür. Porselen kaplamalar arka dişlerde kullanılamaz. Çünkü çiğneme hareketine bağlı olarak porselen kaplamalar hasar görürdü. Yüksek dirence sahip olan zirkonyum için böyle bir durum söz konusu değil.

Zirkonyum malzezme özelliğinden dolayı yumuşak ya da sert dokuyla etkileşime girmez. Malzemenin bir sağlık zararı olmadığı bilimsel çalışmalar ile tespit edilmiştir. Alerji ve buna benzer rahatsızlık problemi oluşturmadığı için uzun seneler boyunca kullanım için idealdir. Zirkonyum diş eti ile etkileşime girmez. Bu nedenle diş etinde morarma gibi problemler görülmez.

Zirkonyumun kendisi çok sağlam olduğu için ek güçlendirme çalışması yapılmasına gerek yoktur. Darbelere karşı dayanıklıdır. Yalnızca günlük diş bakım ritüelinize devam ederek zirkonyum bakımını sağlamış olursunuz. Metal içeren kaplamalarda koku problemi ortaya çıkarken, zirkonyumda koku problemi görülmez.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş kaplama yapılması için hastanın ilk önce diş talebi ile gelmesi gerekir. Klinik muayene yapılır ve hastanın diş durumu diş hekimi tarafından saptanır. Hekimin gerekli görmesi halinde görüntüleme yöntemlerinden faydalanmak gerekebilir. Özel ölçümler yapılır ve lab ortamına bu ölçüler gönderilir. Kaplamalar hastaya uygun olacak şekilde törpülenir ve kaplama için hazır hale getirilir. Özel bir yapıştırıcı kullanılır ve kaplama dişe yerleştirilir. Kısa süre içinde kalıcı yapışma elde edilir. Diş kaplama işlemlerinin mutlaka uzman diş hekimleri tarafından muayene ortamında yapılması gerekmektedir.

zirkonyum diş kaplama
Zirkonyum diş kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama Uygulama Aşamaları Nelerdir?

Zirkonyum diş kaplama uygulama aşamaları dişlerin kaplama için uygun ölçüye getirilmeleri adına küçültülmesi ile başlar. Küçültme işlemi tamamlandıktan sonra dişten hassas ölçü alınır. Dişe uygun renkte zirkonyum kaplamanın lab ortamında oluşturulur. Kaplamalar dişe uygun boyuta getirilmesi için hazırlanır. Ardından özel bir yapıştırıcı kullanılarak malzeme dişe yapıştırılır. İşlem bittiğinde kendinizin bile gerçek dişinizden ayırt edemeyeceği dişlere sahip olursunuz. Zirkonyum kaplamalar uzun süre dayanır. Yapıştırma işlemi sırasında hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmezler. Kaplamalar yapıldıktan sonra kişilerde sıcak soğuk hassasiyeti gibi durumlar oluşmaz. Zirkonyum diş kaplama yaptırdıktan hemen sonra gündelik hayatınıza herhangi bir iyileşme sürecine girmeden dönebilirsiniz. Kaplama yapılması için hastaların en az 18 yaşına girmeleri için beklemeleri önerilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

bahçe salıncakları