Diş Eti Ağrısı

Diş Eti Ağrısı

Diş eti ağrısı; ağız ve diş sağlığı problemleri yaşayanlarda olmaktadır. Dişlerin yumuşak bölümlerinde bakteriyel enfeksiyon oluşması ile beraber diş eti ağrısı ortaya çıkmaktadır. Diş çürümesi, kemik kaybı, diş eti iltihabı, dişlerin gıcırdatılması ve çeşitli hastalıklar sebebi ile oluşan diş eti ağrısının nedeninin tespit ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?Diş eti ağrısı

Diş eti şişmesinin azaltılabilmesi için hastanın doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı tekniklerini uyguluyor olması gerekmektedir. Dişleri hızlı ve özensiz fırçalama, diş ipi ve ağız suyu gargarası kullanmama gibi sebepler ile diş eti şişmesi görülebilmektedir. Ayrıca plak ve tartarlardan dişlerin temizlenmesi sonucu da diş eti şişmesinin önüne geçilebilmektedir.

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş eti ağrısının önlenebilmesi için ağrının şiddetine göre birçok uygulama yapılabilmektedir. Hafif ağrıların doğal ve bitkisel yöntemler ile geçirilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak şiddetli diş eti ağrısı çekiliyor ise; bunun için diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Ancak diş eti ağrısının olduğu bölgeye ağrı kesici koymak, iyileşmeyi sağlamamaktadır. Karanfil, tuzlu su, sarımsak gibi doğal uygulamalar ile diş eti ağrısı geçirilebilmektedir. Diş eti ağrısının azalması için yapılabilecekler ise aşağıda verilmiştir:

  • Hastanın dişinde çürük oluşmuş ise ve bu çürük nedeni ile biriken besin artıkları ağrıya neden oluyor ise; dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Bu sayede besin artıkları hastanın dişinden uzaklaştırılabilmektedir.
  • Tuzlu su ve sirkeli suyun karıştırılması ile beraber gargara yapılmalıdır. Diş ve diş eti ağrısını hafifleyen bir uyuşturucu etkisi bulunmaktadır.
  • Ağrıyan bölgeye karanfil ya da karanfil yağı uygulaması yapılabilmektedir. Diş ağrısının dindirilmesini sağlayan karanfil; birçok diş macununda da bulunduğu için karanfil içeren diş macunlar tercih edilmelidir.
  • Sarımsağın bakterileri yok edici özelliği sebebi ile hastaların diş eti ağrılarının azalmasını sağlamaktadır.
  • Şiddetli ağrılar, iltihaplanma dolayısı ile oluşabilmektedirler. Bu sebeple diş hekimine giderek hekimin reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesicilerin kullanılması gerekmektedir.

Diş Eti Ağrısını Hafifleten Bitkiler Nelerdir?

Diş eti ağrısıDiş eti ağrısına bitkisel çözüm uygulayacak olanların, buna ek olarak dişlerini fırçalamayı da aksatmaması gerekmektedir. Diş eti ağrısına iyi gelen bitkiler ise şöyledir:

  • Aloe vera
  • Karabaş otu
  • Zerdeçal
  • Ekinezya
  • Karanfil yağı
  • Nane
  • Adaçayı

Diş Eti Ağrısına Kesin Çözüm Nasıl Bulunur?

Diş eti ağrısının kalıcı olarak geçirilebilmesi için hastanın diş hekimine görünmesi gerekmektedir. Diş hekiminin tavsiyeleri dikkate alındığında ve gerekli uygulamalar yapıldığında; diş eti ağrısı kalıcı olarak geçirilebilmektedir.

Diş eti ağrısının nedenine bağlı olarak geçme süresi de değişiklik göstermektedir. Hastanın şiddetli bir ağrısının olmaması durumunda; yaklaşık 2 gün içerisinde ağrısı geçmektedir. Ancak şiddetli ağrı var ise; diş hekimine gidilmeden kendiliğinden geçmemektedir. Bu süreçte hamileler diş eti ağrısı için ilaç kullanamamaktadırlar. Ancak doğal ve bitkisel tedaviler ile ağrılarını geçirebilmektedirler.

Diş Eti Ağrısının Geçmesi İçin Doğal Kür

Diş eti ağrısı için kür yapmak isteyenler, nar suyunu kullanmalıdırlar. Nar suyu ile gargara yapmalıdırlar. Ağız içerisinde nar suyunun bekletilmesi durumunda, diş eti ağrıları oldukça azalmaktadır. Ayrıca ilerleyen zamanlarda diş eti iltihabı oluşmasını da önlemektedir.Diş eti ağrısı

Gece Ağrısının Oluşum Sebebi Nedir?

Gece ağrısı; hastaların gece saatlerinde çektikleri bir ağrıdır. İleri derecede çürüğü olan hastalarda dişin iltihaplanmaya başlaması ile beraber gece ağrısı oluşmaktadır. Oluşan iltihap; hastaların dişleri içerisindeki sinir ve damar paketinde baskı oluşmasına neden olmaktadır. Bu diş eti ağrısı sebebi ile hastalar gece uykularından uyanabilmektedirler ve ilgili bölgenin zonkladığını hissedebilmektedirler.

Diş Eti İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Diş eti iltihabının belirtileri şunlardır:

  • Diş etlerinde hassasiyet oluşumu gözlenmektedir ve bu hassasiyete bağlı olarak kızarıklık, şişlik oluşmaktadır.
  • Beyaz renkli iltihabi oluşumlara neden olmaktadır.
  • Hastaların dişlerini fırçalamaları ve diş ipi kullanmaları sırasında, diş etlerinde kanama meydana gelmektedir.
  • Diş eti çekilmesi görülebilmektedir.
  • Dişlerde sallanmaya varan gevşeklik ile karşılaşılmaktadır.
  • Konuşma ve çiğneme fonksiyonu sırasında ağrı hissedilmektedir.
  • Diş eti iltihabı olan hastalarda ağız kokusu meydana gelebilmektedir.

Diş Eti İltihabının Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Diş eti iltihabının sebepleri şu şekildedir:

  • Kalıtsal faktörler sebebi ile diş eti iltihabı oluşabilmektedir.
  • Hamilelik dönemlerinde, diş eti iltihabının oluşma riski artmaktadır.
  • Dişlerdeki yapısal bozukluklar sonucunda, diş eti iltihabı görülebilmektedir.
  • Dolguların kırılması ile beraber diş eti iltihabına zemin hazırlanmaktadır.
  • Sigara ve tütün ürünleri kullanan hastalarda diş eti iltihabı görülme olasılığı daha yüksektir.
  • Kemoterapi ilaçları gibi ilaçları kullananlarda diş eti iltihabı görülebilmektedir.
  • Şeker hastalarında diş eti iltihabı problemi ile karşılaşılabilmektedir.

Diş Eti İltihabının Tedavi Süreci Nasıldır?

Diş eti iltihabının tedavisi için öncelikle iltihap oluşum nedenlerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için plak ve tartarlar temizlenmektedir. Diş kaybının yaşanmaması adına, ilaç tedavisi ile diş temizliği yapılmaktadır. Diş taşı temizliği ve kök düzeltme işlemi ile iltihap giderilebilmektedir. Ancak bu işlemler yapıldığı halde hastanın diş eti iltihabı geçmez ise; bu durumda ameliyata başvurulması gerekmektedir.Diş eti ağrısı

Diş Eti Kanamalarının Sebepleri Nelerdir?

Diş eti kanamasının nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Diş eti üzerinde biriken plakların temizlenmemesi durumunda, ilgili bölge iltihaplanmaktadır ve bu da kanamanın olmasına yol açmaktadır.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerde diş eti kanaması görülebilmektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar, pıhtılaşmanın yavaşlamasına neden olduğu için kanamaya sebebiyet verebilmektedirler.
  • Dişlerin fırçalanmasının aksatılması, ağız bakım ürünlerinin sıklıkla değiştirilmesi, diş etlerinin hassaslaşmasına sebep olabilecek faaliyetlerin yapılması durumunda; diş eti kanaması olabilmektedir. Hassas dişlerde diş eti kanaması olasılığı daha yüksektir.
  • Başta işlenmiş gıdalar olmak üzere sağlıksız besinlerin tüketilmesi ile beraber diş etleri tahriş olabilmektedir. Bunun sonucunda da diş eti kanaması görülebilmektedir.

Diş Eti Kanamasının Semptomları Nelerdir?

Diş eti kanamasının belirtileri arasında en sık rastlanan, diş fırçalama esnasında kan görülmesi olmaktadır. Kanamaya neden olan problem kaynaklı olarak diş etlerinde hassasiyet meydana gelebilmektedir. Hasta sıcak veya soğuk bir besin tükettiğinde; diş etlerinde sızlama ve baskı hissetmektedir. Diş etlerinin rengi normalden daha kırmızı olurken, şiştiği de görülebilmektedir. Ayrıca hasta eğer protez kullanıyor ise; protezlerin diş etlerini sıkmasının belirtisi olarak da diş eti kanaması ile karşılaşılabilmektedir.

Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir?

Diş eti kanamalarının tedavi edilebilmeleri için klinik tedavi ve doğal yöntemler uygulanabilmektedir. Hastanın diş eti kanaması eğer ileri bir boyutta ise; ilaç tedavisi uygulanmaktadır ve diş taşı temizliği yapılmaktadır. Süreç içerisinde hissedilen ağrılar için ağrı kesici ve oluşan iltihaplar için de antibiyotikler verilmektedir. Plakların ilaç ile temizlenemediği durumlarda ise; diş taşı temizliğine başvurulmaktadır. İşlem oldukça kısa sürdüğü gibi aynı zamanda kesin bir tedavi olmaktadır.

Diş eti kanamasının doğal yöntemler ile tedavi edilmesi durumunda; hastalara vitamin verilmektedir. Diş eti kanaması problemi olan hastalara; C ve K vitamini takviye edilmektedir. Bu süreçte düzenli beslenmeleri ve ağız bakımlarına özen göstermeleri istenmektedir. Tuzlu su, bal, hardal yağı, zencefil gibi karışımlar ile diş eti kanamasının nedenleri ortadan kaldırılabilmektedir. Bu karışımların uygulanışı ise aşağıda belirtilmiştir:

  • 1 çay kaşığı tuz ile 1 bardak sıcak su karıştırılmalıdır. Ardından karışım ile gargara yapılmalıdır. Gün içerisinde 3 defaya kadar gargara yapılmasında bir sakınca olmamaktadır.
  • Süzme balın diş etlerine sürülmesi gerekmektedir. Bu sayede enfeksiyonların iyileşmesine katkı sağlanmaktadır.
  • Hardal yağının diş eti kanaması olan bölgeye gün içerisinde 2 kere uygulanması gerekmektedir.
  • Zencefil suyunun içeriği dolayısı ile diş eti enfeksiyonlarından kurtulabilmek mümkündür. Diş eti ağrısı veya diş eti ile ilgili bir problemi olanlar; günde 2 kere zencefil suyunu ilgili bölgeye sürmelidirler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

bahçe salıncakları