İmplant Nedir?

İmplant Nedir?

İmplant nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise; implant yapay diş köküdür. Eksik dişlerin tedavisinde implant kullanılmaktadır. Çene kemiğinin içerisine yerleştirilmektedir. İmplant nedir sorusu, komşu dişlerin kesilmesi gerekmeden eksik dişin tamamlanmasını sağlayan vida şeklindeki materyal olarak da cevaplanabilmektedir. Doğal diş görünümü sağlayan bir uygulama olmasının yanı sıra; beslenme, konuşma gibi fonksiyonlar da problemsiz bir şekilde yürütülebilmektedir.

İmplant Tedavisine Kimler Uygundur?İmplant nedir?

İmplant işleminin yapılabileceği bireylerin yüz ve çene gelişimlerini tamamlamış olmaları gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş olan bireylerin tedaviye uygunluğu değerlendirilmektedir. Röntgen çekilerek hastanın çene yapısının implant işlemine uygun olup olmadığına bakılmaktadır. Hastanın sistemik bir hastalığının olması durumunda; doktor kontrolünde bu hastalığının düzene oturtulmuş olması gerekmektedir. Kan sulandırıcı özelliği bulunan ilaçları kullananların ise; doktor kontrolünde, tedavi başlamadan bir süre önce ilaç kullanmayı bırakması istenmektedir. Kemik erimesi problemi olanlar, tedavi görmeden implant tedavisine başlayamamaktadırlar.

İmplant Tedavisinin Risk Oluşturduğu Kişiler Kimlerdir?

İmplant uygulamasının riskli olduğu hastalar aşağıdaki gibidir:

  • Diyabet ve kronik kardiyovasküler hastalığı olanların rahatsızlıkları iyileşme süreçlerini etkileyecek kadar ciddi ise; risk oluşturmaktadır.
  • Kemik gelişimini tamamlamamış olan genç bireylerde implant tedavisi risklidir.
  • Hamileler için implant tedavisi risklidir.
  • Sigara kullanımı oldukça fazla olan hastalarda iyileşme süreci yavaş olduğu gibi implantın başarılı olma olasılığı da oldukça düşüktür.
  • Alkol veya uyuşturucu bağımlılarının implant tedavisine başvurmamaları gerekmektedir.
  • Baş ya da boyun bölgesine yüksek dozda radyoterapi uygulanmış olan bireylerde implant tedavisi fazlası ile risklidir.
  • Yüksek tansiyon, bağ doku rahatsızlıkları, hemofili, ciddi bağışıklık sistemi yetersizlikleri gibi kronik hastalık sahibi kişilerde implant uygulaması risk oluşturmaktadır.
  • Kortikosteroid veya immun sistemi baskılayıcı ilaç kullananların implant uygulaması yaptırması risklidir.

İmplant nedir?İmplant Çeşitleri Nelerdir?

İmplant türleri aşağıda verilmiştir:

  • Endosteal implantlar: Cerrahi yöntem kullanılarak implantlar çene kemiğine yerleştirilmektedir. Diş eti dokusunun iyileşmesi beklenmektedir ve sonrasında yapılan işlem ile diş eti şekillendirilmektedir. Ardından yapay dişler, köprüler ve protezler; implantlara bağlanmaktadır. En çok kullanılan implant çeşidi olmaktadır.
  • Subperiosteal implantlar: Diş eti dokusunun alt bölümüne yani çene kemiğine metal çerçeve yerleştirilmektedir. Bu süreçte diş etinin iyileşmesi ile beraber metal çerçeve, çene kemiğine sabitlenmektedir. Metal çerçevenin içerisindeki materyaller, diş etlerinden dışarıya doğru çıkmaktadırlar. Bu bölgeye implantlar yerleştirilmektedir.

İmplant Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

İmplant tedavisinden önce hastanın bu tedaviye uygunluğunun belirlenebilmesi için detaylı bir muayene yapılmaktadır ve röntgen çekilmektedir. Çene kemiklerinin ve diğer dişlerinin ölçü alma işlemi yapılmaktadır. Tek aşamalı veya iki aşamalı bir şekilde implant tedavisi uygulanabilmektedir. İmplant tedavisi esnasında hastaya sedasyon verilmektedir. Tek aşamalı implant tedavisinde; implantlar yerleştirildikten sonra geçici protezler takılmaktadır. İki aşamalı tedavide ise; ilk aşamada implantlar yerleştirilmektedir ve üstleri diş eti ile kapatılmaktadır, ikinci aşamada protez başlıklar takılmaktadır. Tek ve iki aşamalı tedavide, geçici köprü uygulaması yapılmaktadır.

İmplant tedavisinde kullanılan implantlar farklı materyallerden olabilmektedirler. Titanyum ve alaşımlardan üretilen bir uygulamadır. Kullanılan materyaller; ağız sıvılarından

İmplant nedir?

etkilenmemektedir ve ağız içerisinde oluşabilecek kuvvetlere karşı dirençli olmaktadır. Farklı materyaller kullanılarak implantın doku dostu özelliği arttırılabilmektedir ve hastaların iyileşme süreleri azaltılabilmektedir. Titanyumdan yapılan implantların dayanıklılıklarını arttırmak için günümüzde zirkonyum implantlar kullanılmaktadır. İmplant nedirin cevabı ve implantın özellikleri dikkate alındığında; zirkonyum ve titanyumun tek farkı dayanıklılık olmaktadır. Geri kalan implant özelliklerini ikisi de taşımaktadırlar.

İmplant Tedavisi Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?

İmplant uygulamasında ağrı hissedilmesi gibi bir durum yaşanmamaktadır. Lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir ve hastanın korku problemlerinin olması durumunda genel anestezi ile de yapılabilmektedir. İşlem sonrasında anestezinin etkisi geçmeye başladıkça ağrı hissedilebilmektedir. Ancak bu ağrının dayanılmaz hale gelmesi durumunda, ağrı kesici ile ağrı dindirilebilmektedir.

İmplant Tedavisi Sonrasında Vücut İmplantları Kabul Etmeyebilir Mi?

Vücudun implantı kabul etmemesi gibi bir durum olmamaktadır. İnsan vücuduna karşı herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca hastalarda alerjik reaksiyon yaşanmasına neden olmamaktadır. İmplant tedavisine uygun olmayan hastalara bu uygulama yapılmamaktadır ve yapılan hastaların da vücutları implantı kabul etmektedir.

İmplant Uygulaması Ne Kadar Sürede Tamamlanır?İmplant Nedir?

İmplant tedavisinin tamamlanma süresi; hastanın ağız içerisindeki duruma, yapılan işlemlerin içeriğine göre farklılık göstermektedir. İmplant yerleştirme işleminin yapıldığı seans; 30 dakikadan 2 saate kadar değişen bir süreye sahiptir. İmplant sayısına göre bu süre değişmektedir. Süreç içerisinde hastaların kemik yapısına ve dişlerinin durumuna göre diş etlerinin iyileşmesi ile beraber kalıcı protezler yapılmaktadır. Ancak implantların yerleştirilmesi ile kalıcı protezlerin yapılması arasında ortalama 1 veya 3 ay olmaktadır.

İmplant Uygulamasının Yan Etkileri Var Mıdır?

İmplant tedavisinin zararlarının olmaması için uzman diş hekimleri tarafından yapılması ve hijyenik bir ortamda uygulamanın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kötü koşullarda yapılan implant uygulamaları sonucunda, hastanın çene kemiğinde direnç düşüklüğü olabilmektedir. Gereğinden fazla implant kullanılarak işlem yapılmış ise; bu uygulama hastayı yormaktadır ve risk oluşturmaktadır. İmplant nedir diye düşünüldüğünde; implant uygulamasında, az sayıda implant kullanılarak en iyi sonucu elde etmek amaçlanmaktadır.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

bahçe salıncakları